Психологічна підтримка під час війни.

Війна — це стрес не тільки для дорослих, які все розуміють, але й для дітей. Відчуття небезпеки, тривоги, переривання звичних рутин, постійні зміни та рух — усе це може злякати дитину, викликати нерозуміння і дискомфорт. Основне, що потрібно пам’ятати — якщо батьки поруч і здорові, вони можуть надати дитині психологічну підтримку.

Цей розділ містить поради щодо психологічної підтримки для дитини.

* Обіймайте, пояснюйте, відволікайте — це основні способи підтримати дитину.

* Пам’ятайте головне правило: спокійні батьки — спокійні діти.

* Не забувайте піклуватися про себе: сон, їжа та спілкування важливі. Якщо ви плачете разом із дитиною, не треба казати, що мамі чи тату щось потрапило в око. Вам потрібно пояснювати свою поведінку відповідно віку дитини. Скажіть: «Мені сумно, я засмучена. Мамі треба зараз трохи посумувати. Якщо хочеш, обійми мене. Якщо ні, іди пограй». Дитині необхідно розуміти, що в мама і тата бувають різні емоції, і це нормально.

5 корисних порад: як допомогти дітям почуватися більш захищеними у надзвичайній ситуації:

* Продовжуйте огортати дитину любов’ю і доглядом.

* Діти молодшого віку відчувають захист і батьківську любов через тактильний контакт, коли їх ніжно обіймають, читають разом або допомагають заснути.

* Якомога більше зберігайте щоденну рутину.

* Якщо ваша дитина не слухає, пам’ятайте, що таким чином вона намагається висловити ті почуття, що неспроможна висловити, і спробуйте контролювати своє роздратування. * Також не забувайте піклуватися про власне фізичне та психічне здоров’я.

Ви не можете допомогти своїм дітям, якщо самі почуваєтеся погано. Поради батькам У стані стресу дуже складно звертати увагу на потреби дитини, тож намагайтеся підтримувати якомога кращий баланс для її підтримки.

Кiлькiсть переглядiв: 50