Організація харчування дітей
Організація харчування дітей в закладах дошкільної освіти–це чітко регламентований процес, що регулюється чинними законодавчими нормами.
Основні із цих норм викладено:
в Законах України «Про освіту»,
«Про охорону дитинства»,
в постановах Кабінету Міністрів України № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах»,
наказах МОН України № 667 «Про затвердження Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних та інтернатних навчальних закладах»;
№ 298 «Про затвердження інструкції з організації харчування дітей у ЗДО,
№ 242 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах»;
№ 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»».
Якість харчування визначається багатьма чинниками, та найголовніший – сума бюджетних призначень, яка щорічно виділяється міською радою на закупівлю продуктів і продовольчої сировини для приготування їжі дітям. Від цієї суми залежить відсоток виконання норм харчування.
Визначено ряд пільгових категорій з оплати за харчування в закладах дошкільної освіти. Звільняються від оплати:
- діти-сироти та діти, що позбавлені батьківського піклування;
- діти із сімей, сукупний дохід в яких на кожного члена за попередній квартал з урахуванням індексу зростання цін не перевищив рівня забезпеченняпрожиткового мінімуму;
-діти - інваліди;
- діти, яких батьки-учасники АТО загинули;
- Розмір плати зменшується на 50% для батьків в сім’ях яких троє і більше дітей.